پمپ فشار قوی

۷۵۳ بازديد

ساختار پمپ های پیستونی فشار قوی


پمپ های فشار قوی فشار عملیاتی را تولید می کنند و آب را به دستگاه سمپاش می رسانند. به طور کلی می توان آنها را به پمپ های جابجایی مثبت و تقویت کننده های هیدرولیک تقسیم کرد. پمپ های جابجایی مثبت برای کاربردهای تخریب هیدرولیکی استاندارد هستند. به عنوان مثال، در آلمان، تقریبا 90٪ از تمام دستگاه های موجود در محل توسط پمپ های جابجایی مثبت هدایت می شوند. رایج ترین شکل پمپ تریپلکس (سه پیستونی) است که در شکل 3.3 نشان داده شده است. بخش های اصلی پمپ جابجایی مثبت عبارتند از:

میل لنگ؛


سر پمپ با دریچه های ورودی کم فشار و دریچه های خروجی فشار بالا؛


مجموعه تبدیل پیستون فشار بالا؛


دریچه های تنظیم کننده فشار؛


سوئیچ سوپاپ؛


وسایل ایمنی

طول عمر اجزای پمپ به پارامترهای زیادی بستگی دارد،که عبارتند از کیفیت آب ، رژیم تعمیر و نگهداری و فشار عملیاتی. حیاتی ترین برای سایش و طول عمر مقدار جامد در آب است. این در شکل 3.4 نشان داده شده است. اگر محتوای جامد افزایش یابد (به عنوان مثال به دلیل سیستم ناکافی فیلتر آب)، هزینه قطعات جایگزین (صندلی سوپاپ، مهر و موم، پیستون) افزایش می یابد. دما یکی دیگر از پارامترهای حیاتی برای عملکرد پمپ است. افزایش دما احتمال بارش معدنی و همچنین کاویتاسیون را افزایش می دهد.هر دو فرآیند برای اجزای پمپ بسیار فرساینده هستند و دستگاه های کنترل دما، همراه با مکانیسم های خاموش، باید بخشی از هر واحد پمپ باشند.


پمپ فشار قوی خوب و با دوام چه ویژگی‎‌هایی دارد؟

یک پمپ فشار قوی خوب علاوه بر قابلیت تامین فشار عملیاتی (واقعی) مورد نیاز، باید حجم آبدهی متناسب با نیاز سیستم، جهت انتقال سیال را دارا باشد. همچنین خصوصیت سیال (ویژگی‌هایی مانند چگالی، میزان ناخالص بودن، خورندگی، اشتعال پذیری، سمی بودن و … )، یکی دیگر از پارامترهای مهم در طراحی و انتخاب نوع پمپ و جنس بدنه آن می‌باشد. از این رو مرغوبیت مواد اولیه استفاده شده برای ساخت بدنه پمپ و قطعات تشکیل دهنده آن تفاوت عمده‌ای در کیفیت پمپ‌ها ایجاد می‌کند. به عنوان مثال بدنه استنلس استیل دسته‌ای از پمپ‌ها که برای مصارف خاص در صنایع نفت و پتروشیمی، شیمیایی، دریایی استفاده می‌شود باید از استیل یا روکش استیل با درجه مخصوص و کیفیت بالا باشد تا از خورندگی پمپ و اجزای آن جلوگیری شود. در غیر اینصورت آسیب جدی به پمپ و واحد صنعتی وارد خواهد شد. همچنین کیفیت اجزای داخلی پمپ مانند پیستون، سرسیلندر، شاتون، میل‌لنگ، سرامیک، پکینگ و سوپاپ، سبب آن می‌شود تا پمپ با حداقل اصطکاک قطعات و آب‌بندی مناسب کار کند که موجب افزایش راندمان کاری و افزایش طول عمر و دوام پمپ خواهد شد.
 

 



پمپ فشار قوی خوب و با دوام چه ویژگی‎‌هایی دارد؟


یک پمپ فشار قوی خوب علاوه بر قابلیت تامین فشار عملیاتی (واقعی) مورد نیاز، باید حجم آبدهی متناسب با نیاز سیستم، جهت انتقال سیال را دارا باشد. همچنین خصوصیت سیال (ویژگی‌هایی مانند چگالی، میزان ناخالص بودن، خورندگی، اشتعال پذیری، سمی بودن و … )، یکی دیگر از پارامترهای مهم در طراحی و انتخاب نوع پمپ و جنس بدنه آن می‌باشد. از این رو مرغوبیت مواد اولیه استفاده شده برای ساخت بدنه پمپ و قطعات تشکیل دهنده آن تفاوت عمده‌ای در کیفیت پمپ‌ها ایجاد می‌کند. به عنوان مثال بدنه استنلس استیل دسته‌ای از پمپ‌ها که برای مصارف خاص در صنایع نفت و پتروشیمی، شیمیایی، دریایی استفاده می‌شود باید از استیل یا روکش استیل با درجه مخصوص و کیفیت بالا باشد تا از خورندگی پمپ و اجزای آن جلوگیری شود. در غیر اینصورت آسیب جدی به پمپ و واحد صنعتی وارد خواهد شد. همچنین کیفیت اجزای داخلی پمپ مانند پیستون، سرسیلندر، شاتون، میل‌لنگ، سرامیک، پکینگ و سوپاپ، سبب آن می‌شود تا پمپ با حداقل اصطکاک قطعات و آب‌بندی مناسب کار کند که موجب افزایش راندمان کاری و افزایش طول عمر و دوام پمپ خواهد شد.



وظایف و نحوه عملکرد پمپ فشارقوی


پمپ فشار قوی در کشاورزی

وظایف و نحوه عملکرد پمپ فشارقوی به این صورت است که سیال از بخش درونی مکش و لوله داخلی وارد پمپ می‌شود از جایی که پروانه‌ها بر سطح محور هستند و در حال حرکت هستند، نیروی گریز از مرکز از حرکت پروانه با حرکت موتور معین باعث مکش سیال به داخل پروانه می‌گردد. سیال فشاری برابر صفر دارد و زمانی که به داخل پروانه جذب می‌شود با حرکت از پره‌های پروانه به‌طرف محیط خارجی پروانه فشار آن زیاد می‌گردد.

 

عملکرد


پمپ‌های پیستونی و پمپ‌های پیستونی، پمپ‌های رفت و برگشتی هستند که از پیستون یا پیستون برای حرکت رسانه در یک محفظه استوانه‌ای استفاده می‌کنند. پیستون یا پیستون توسط یک درایو بخار، پنوماتیک، هیدرولیک یا الکتریکی فعال می شود.
پمپ های دوار پیستونی و پیستونی از مکانیزم میل لنگ برای ایجاد یک حرکت رفت و برگشتی در امتداد یک محور استفاده می کنند که سپس فشاری را در یک سیلندر یا بشکه کار ایجاد می کند تا گاز یا سیال را از پمپ عبور دهد. فشار در محفظه دریچه ها را در هر دو نقطه مکش و تخلیه فعال می کند. پمپ های پلانجر در کاربردهایی استفاده می شوند که می توانند از 70 تا 2070 بار (1000 تا 30000 psi) متغیر باشند. پمپ های پیستونی در کاربردهای فشار کمتر استفاده می شود. حجم سیال تخلیه شده برابر است با مساحت پیستون یا پیستون ضربدر طول کورس آن. ظرفیت کلی پمپ های پیستونی و پمپ های پیستونی را می توان با مساحت پیستون یا پیستون، طول کورس، تعداد پیستون ها یا پیستون ها و سرعت درایو محاسبه کرد. توان مورد نیاز از درایو متناسب با فشار و ظرفیت پمپ است.
مهر و موم بخشی جدایی ناپذیر از پمپ های پیستونی و پمپ های پیستونی برای جدا کردن سیال قدرت از محیطی است که در حال پمپاژ است. یک جعبه یا بسته بندی برای مهر و موم کردن محل اتصال بین مخزن که در آن محیط منتقل می شود و پیستون یا پیستون استفاده می شود. جعبه پر کردن ممکن است از بوش ها، حلقه های بسته بندی یا مهر و موم و یک غده تشکیل شده باشد.

پمپ فشار قوی پمپیران مدل MC


در این سری از پمپ فشار قوی نیز جهت خنثی کردن نیروی شعاعی از دو عدد بلبرینگ و یک عدد رولبرینگ و جهت خنثی کردن نیروی محوری، علاوه بر موارد ذکر شده، از پیستون بالانس هیدرولیکی نیز استفاده می گردد.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در فارسی بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.